Този месец редица държави започнаха поетапно да разхлабват строгите карантинни мерки, въведени заради пандемията. От Световната здравна организация призоваха това да става бавно и предпазливо, а Европейският съюз обеща на континента и да е координирано.

С бляскаво светлинно шоу – така на 8 април Ухан отпразнува вдигането на блокадата. 11-милионният китайски град, от който тръгна пандемията, беше изолиран от света в продължение на 76 дни. Там имаше хора, които от края на януари не са били навън.

На 13 април първи стъпки предприе и много силно засегнатата от вируса Испания. Тя вдигна ограниченията за строителния, промишления и някои други сектори, за които дистанционният труд е невъзможен.

Ден по-късно, при стриктни мерки за сигурност, Италия отвори част от малките магазини в по-леко засегнатите региони на страната, а Австрия разреши работата на търговските обекти до 600 квадрата, градинарските и строителните вериги.

В началото на тази седмица в повечето германски провинции отвориха магазините до 800 квадрата и автокъщите. Маските са задължителни и в градския транспорт.

В Чехия заработиха пазарите, автомонтьорите и занаятчиите. Спортистите могат отново да тренират, а в университетите се върнаха студентите последна година.

В Полша вече са разрешени разходките в паркове, гори и по плажа.