Няколко държави разхлабват карантинните мерки срещу COVID-19 от този понеделник. В Чехия отварят малките магазини. Носенето на предпазни маски остава задължително. Определени магазини отварят врати и във Федералната република.

В Полша вече са разрешени разходките в паркове, гори и по плажа. Маските също са задължителни навсякъде освен в гората. Изискването за социална дистанция също остава в сила.

Франция ще представи плана си за излизане от карантината след 2 седмици. Най-вероятно поне в градския транспорт маските ще са задължителни. Обмислят се различни сценарии за училищата. Един от тях е класовете да се разделят на 2 и да учат през седмица.

„Животът ни след 11 май няма да бъде съвсем същият като живота ни преди карантината, и то вероятно в продължение на доста дълго време“, обяви премиерът на Франция Едуар Филип.

В Португалия властите евакуираха хостел, оказал се огнище на коронавируса. 138 от 175-мата настанени там мигранти, кандидатствали за убежище, са с положителни проби.

В Гърция карантината не спря честването на Великден. Заради забраните за пътуване и събиране обаче местните пекоха агнешко по балкони и покриви.

„Няма да позволим на коронавируса да съсипе настроението ни, празнуваме и си правим видеочат с роднините, за да видят как пеем и танцуваме“, споделя гръцкият пенсионер Василис Куртелис.

Снимка: btvnovinite.bg

С над 86 000 заразени съседна Турция се превърна в най-тежко засегнатата от коронавируса страна извън Европа и Съединените щати.

Отвъд океана губернаторите на най-засегнатите щати разкритикуваха президента Тръмп, че иска да вдигне мерките, без да са осигурени достатъчно тестове за населението. След обвинения в лъжи полемиката ескалира.

Снимка: btvnovinite.bg

„Господин президент, какво се случва? Обикновено сте доста разговорлив, но сега си мълчите. Ще помогнете ли на Ню Йорк, или ни казвате да мрем?!“, обърна се към Тръмп кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

Нови протести срещу карантината бяха организирани в още 4 щата. Анализатори заговориха за зараждащ се "вирусоскептицизъм".

В далечна Австралия пък отвориха отново 3 от най-популярните плажове на Сидни. Разрешени са джогингът, разходките, плуването и сърфът.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 645 234 283 3 663
Света 13 447 389 216 806 580 282 7 841 476
Заразени* Нови Починали
България 7 645 234 283
Света 13 447 389 216 806 580 282
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer