Никола Стърджън ще се оттегли от поста първи министър на Шотландия, съобщи самата тя на пресконференция. Решението е изненадващо.

Стърджън е най-дълго управлявалият лидер на Шотландската национална партия и ще остане на поста, докато не бъде избран неин наследник. Тя беше подложена на тежки няколко месеца заради критики относно политиката ѝ за независимост на Шотландия, както и заради правата на транссексуалните в страната.

„Това решение не е повлияно от скорошни събития. Прекарах почти три десетилетия в първите редици на политиката, а 15 години на върха на държавното управление. Това решение идва след дълга и дълбока оценка“, каза тя пред журналисти.

Все още не е ясно кой ще я наследи. Стърджън, която стана първата жена начело на Шотландия, когато пое властта през 2014 г., се зарече да продължи да настоява за независимост на Шотландия.

Тя се погрижи за безпрецедентен изборен успех на ШНП, докато настояваше за нов референдум по въпроса. Никола Стърджън пое поста след последното допитване, на което шотландците отхвърлиха откъсването от останалата част на Обединеното кралство с повече от 10%, и упорито настояваше за нов вот.

Правителството на Обединеното кралство, което трябва да одобри провеждането на нов референдум, настоява, че гласуването през септември 2014 г. е било събитие, което се случва веднъж на поколение, и отказва да разреши провеждането на нов.

Политическите съюзници веднага отдадоха почит на Стърджън, като депутатът от ШНП Стюарт Макдоналд я определи като "най-добрия държавен служител в епохата на децентрализацията", а напускането ѝ като "огромна загуба".

"Нейната обществена служба, лична устойчивост и ангажираност към Шотландия са несравними и тя служи на нашата партия както никой друг", добави той.