Основният наказателен съд в Скопие осъди на седем години затвор бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски, обвинен в пране на пари и незаконно придобиване и укриване на имущество.

Той е осъден за присвояване на 1,3 милиона евро партийни средства чрез офшорни и местни компании и е използвал парите, за да купува апартаменти и терени в Скопие.

Съдът в Скопие разпореди изземане на тези имоти.

Снимка: БГНЕС / EPA

Още четирима души бяха осъдени за съучастничество по това дело, сред които неговият братовчед Сашо Миялков, бивш шеф на службата са сигурност и контраразузнаване, който получи 15 месеца затвор.

Съдебните действия срещу Груевски са на базата на незаконни подслушвания, изтичането на информацията от които бе организирано от 2015 г. от опозиционната тогава партия СДСМ.

Никола Груевски беше премиер на Северна Македония до 2016 г., когато беше свален заради огромен скандал с незаконни подслушвания. Той е близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан. От 2018 г. е в Унгария, след като получи първа присъда от две години затвор за това, че е използвал за собствени цели „Мерцедес“ на стойност 600 000 евро, закупен с обществени пари.

През 2020 г. бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ беше осъден на година и половина затвор по дело за подстрекаване към насилие.