Нидерландският криминален журналист Петер Де Врийс е починал от своите рани, след като  беше прострелян на 6 юли, съобщава семейството му, цитирано от „Евронюз“.

Де Врийс беше прострелян малко след участие в телевизионно предаване миналия вторник. Журналистът беше известен с репортажите си за подземния свят в Холандия.

Телевизионната мрежа Ер Ти Ел, за която Де Врийз работеше, излезе с изявление, че журналистът е водил битка до последно, но не е успял да я спечели. Семейството помоли да бъде уважено правото им на личен живот и а бъдат оставени да организират траурната церемония.

Снимка: EPA

Холандската полиция съобщи, че е арестувала двама души – гражданин на Нидерландия на 21 години и поляк на 35, във връзка с покушението над журналиста. Предполага се, че първият е бил стрелецът, а вторият е карал колата при бягството от местопрестъплението.

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър определи убийството като атака срещу „журналистиката, която са основополагащ камък на нашата конституционна държава, а по този начин се извършва и нападение срещу върховенството на закона“.

Убийството предизвика широк отзвук в европейските страни и предизвика нова тревога за сигурността на журналистите в демократичните общества след случаите на покушения срещу репортери в Малта и Словакия.