Нидерландия одобри плановете да се узакони евтаназията на деца под 12-годишна възраст, който са терминално болни, пише Би Би Си.

Здравният министър на страната коментира, че промяната на правилата е въз основа на данни, че деца, страдащи от терминални заболявания, изпитват „изключително страдание“.

В момента евтаназията на хора е разрешена в Нидерландия за деца над 12-годишна възраст със съгласието на пациента и неговите родители. Позволява се и при новородени до първия им рожден ден със съгласието на родителите. За възрастите от една до 12 години обаче тя е забранена.

Проблемът е изключително сложен от морална гледна точка и предизвика месеци обсъждане в коалиционния парламент на страната, съставен от общо четири партии. Имаше и сериозна опозиция от консервативни християнски партии.

Според здравния министър на страната Хюго де Жонге промяната на правилата се налага от медицинска и експертна гледна точка.

„Проучванията на лекарите показват, че наистина има нужда от асистирана смърт, когато става въпрос за деца пациенти с нелечими заболявания. Те страдат изключително много и без никаква надежда за подобрение, като обикновено чакат да умрат в обозримото бъдеще“, коментира министърът.

Според първоначалните изчисления на територията на Нидерландия на годишна база между пет и 10 деца ще се възползват от асистираната смърт. Към момента не се налага промяна на самото законодателство, а по-скоро лекарите ще бъдат освободени от наказателна отговорност, ако извършват евтаназия във възраст от една до 12 години.

Над 12-годишните остават при същите правила – трябва да има съгласието на родителите си, пациентът трябва да изпитва „непоносимо и безкрайно страдание“ и за процедурата ще трябва оценката и съгласието на поне двама лекари.

Очаква се промените да влязат в сила в следващите няколко месеца.

Евтаназията и асистираното самоубийство са легални в Нидерландия от 2002 г. насам, като малко по-късно подобни закони се въвеждат и в Белгия. Това са първите две страни в света, в които практиката се легализира под изключително строги правила.

През 2014 г. Белгия първа въвежда възможността за евтаназия в детска възраст, ако пациентът е терминално болен или изпитва несравнима болка, като трябва да има съгласието и на родителите си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!