Независими кандидати получават 26 от общо 45-те места в градския парламент на Москва. Това съобщи пред журналисти председателят на столичната избирателна комисия Валентин Горбунов след обработка на 100 процента от изборните протоколи, предадоха ТАСС и БТА.

Активността на вчерашните избори в Москва бе 21,77 процента.

В 13 от 45-те избирателни окръга печелят кандидати на Комунистическата партия на Руската федерация, в 3 окръга - представители на извънпарламентарната опозиционна партия "Яблоко", в още 3 - кандидати на партия "Справедлива Русия".

Останалите места получават независими, посочи Горбунов. По данни от информационните екрани в пресцентъра на комисията става дума за 26 кресла в градския парламент, уточнява агенцията.

За изборите в Москва бяха регистрирани 225 кандидати, включително 58 - като независими. Имаше кандидати на комунистическата партия, либералдемократите, "Справедлива Русия", "Яблоко", "Гражданска сила" и други извънпарламентарни формирования.

Фактически сред "независимите" има най-малко 41 кандидати на властовата партия "Единна Русия", коментира "Дойче веле".

Предизборната кампания за московския парламент премина на фона на мащабни протести. Причината - властите отказаха да регистрират десетки опизиционни кандидати за участие във вота. Няколко лидери на опозицията получиха ефективни присъди затвор за насилие срещу полицията. Опонентите на властта от своя страна обвиняват силите на реда в прекомерна употреба на сила.