Интервюто на задържания беларуски блогър Роман Протасевич е направено под натиск, твърдят протестиращи и неправителствени организации.

Той беше задържан, след като властите в Минск принудително приземиха полет на „Райънеър“.

bTV разговаря с един от независимите наблюдатели на стотиците дела в съда срещу задържани протестиращи.

Александра Чеботко участва в един от последните масови протести срещу президента Александър Лукашенко в Минск миналата есен. След хилядите арести - Александра и приятелите вече се страхуват да протестират.

„Съвсем наскоро имаше ситуация, в която момиче беше задържано на улицата само защото носеше бели чорапи с червен кант на тях“, споделя тя.

Те приличали на старият флаг на Беларус, развяван от опозицията. Александра е документирала стотици случаи на подобни арести, защото вече е независим наблюдател в съда.

Казва, че интервюто с арестувания блогър Роман Протасевич, в което той казва, че се възхищава на президента - е пример за натиск.

„Страшно е да гледаш как системата може да пречупи един човек. Той фактически е заложник на системата. Неговата приятелка - също. В интервюто той има синини на китките и по лицето. Много му  съчувствам и изпитвам ярост“, споделя Александра Чеботко.

Тя казва, че не се притеснява да излъчим интервюто, но се надява да не бъде видяно в Беларус. Притеснява се да протестира отново.

След случая с полета на Протасевич небето над Европейския съюз е затворено за всички беларуски авиокомпании.