Според експерти продължаващата суша в Европа оказва натиск върху производството на ток. Производството на електроенергия от водноелектрически централи е намаляло с 20%, пише в обширен материал по темата Би Би Си.

Ограничава се използването на речна вода за охлаждане на ядрени съоръжения. Съществуват опасения, че недостигът на електроенергия е само предварителен сигнал за това какво ще се случи през предстоящата зима.

Снимка: Reuters

В Обединеното кралство високите температури се отразяват негативно на производството на енергия от изкопаеми, ядрени и слънчеви източници. Това се дължи на факта, че технологиите в електроцентралите и слънчевите панели работят много по-слабо при високи температури.

Продължителното засушаване оказва допълнителен натиск върху енергийните доставки, тъй като Европа се бори за алтернативни източници след руската инвазия в Украйна.

Снимка: Ройтерс

Хидроенергията е важен източник на енергия за Европа, но липсата на вода в реките и язовирите в момента значително намалява възможностите на съоръженията да произвеждат електроенергия.

Какво е положението в отделните държави?

Италия получава около 1/5 от електроенергията си от ВЕЦ, но през последните 12 месеца този дял е намалял с около 40 %.

Подобна е ситуацията и в Испания, където количеството произведена електроенергия е намаляло с 44%, според данни на изследователите в областта на енергетиката Rystad Energy.

Норвегия също се сблъсква с предизвикателства, свързани с водноелектрическата енергия. Тя предупреди, че може да не е в състояние да продължи да изнася енергия за страни като Обединеното кралство, ако не бъдат напълнени резервоарите ѝ.

Снимка: Ройтерс

Някои представители на хидроенергийния сектор твърдят, че липсата на инвестиции в модернизация и в преносни линии също е причина за проблемите.

Изключително горещото време също така нанася удар върху производството на ядрена енергия, особено във Франция. Сега Франция компенсира недостига на електроенергия, като внася от Обединеното кралство и други държави.

Анализаторите твърдят, че това оказва допълнителен натиск върху системата на Обединеното кралство - в момент, когато много топлото време нанася удар върху производството на газ и ядрени съоръжения.