Израелският премиер Бенямин Нетаняху предложи проблемът с иранската ядрена програма да се реши по същия начин, както бе решен проблемът с химическото оръжие на Сирия - по мирен, дипломатически път. Нетаняху, който е на посещение в Москва, заяви това на пресконференция след разговорите си с руския президент Владимир Путин.

Той подчерта, че Тел Авив е заинтересован от мирно решение на проблема, защото ако не се стигне до такова, "Израел ще пострада най-много". Премиерът посочи, че решението обаче трябва да бъде реално изпълнимо.

Сравнявайки положението в Сирия и в Иран, Нетаняху каза, че международната общност едва ли би се съгласила със сценарий, предвиждащ унищожаване само на част от химическото оръжие в Сирия или с възможността да се остави там инфраструктурата за неговото производство.

Путин от своя страна коментира, че Русия гледа с оптимизъм на преговорите за иранската ядрена програма. "Надяваме се, че в най-скоро време ще бъдат намерени взаимноприемливи решения", каза той и добави, че консултациите между Шесторката и Иран показват, че има такива възможности.

Според руския лидер Москва и Тел Авив са за възможно най-бързо спиране на кръвопролитието в Сирия. И двете страни се надяват, че ще бъдат продължени преговорите в Женева за намиране на изход от сирийската криза.

Путин съобщи, че Русия ще разработи два космически апарата за Израел. На 1 септември с руска ракета носител бе изведен в орбита израелски спътник. Плановете за сътрудничество в Космоса предвиждат и създаването от руски специалисти на още два космически апарата за израелската страна, каза руският президент.