Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрази днес очакването повечето европейски държави да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си от Тел Авив в Ерусалим.Нетаняху направи това изказване при пристигането си в Брюксел за среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейските външни министри.

Пред нея той отново поиска Европа да подкрепи американския президент Доналд Тръмп, който призна Ерусалим за столица на Израел – решение, което предизвика остри реакции не само по улиците на арабския свят и палестинските територии, но даже и в Съвета за сигурност на ООН, където САЩ се оказаха в изолация.

Според Могерини обаче Евросъюзът ще продължава да зачита международния консенсус за статута на свещения град.

Нетаняху съобщи, че Израел е предотвратил десетки терористични нападения в Европа и е спасил живота на мнозина. Той добави, че към Израел днес се насочват 20 процента от световните инвестиции в електронната сигурност.

Напрежението в Ерусалим и региона не стихва. Израелската армия разполжи допълнителни военни в града, където протестите продължават.

Междувременно скандалът между израелския лидер и турския президент Реджеп Ердоган се задълбочава. Вчера Нетаняху обяви, че не може да бъде поучаван от Ердоган, който "бомбардира кюрдски села в родната си Турция, който хвърля в затвора журналисти, помага на Иран да заобикаля международни санкции и който помага на терористи, включително в Газа, да убиват невинни хора".

"Онези, които смятат, че Ерусалим, нашата първа кибла (посока за молитви), ще стане столица на окупаторска държава чрез свършен факт, си губят времето", отговори днес говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

Той призова за край на окупацията на палестинските територии: „Невъзможно е да бъдат приети сериозно обвинения и твърдения, които един манталитет, който е убил хиляди невинни палестинци и е превърнал палестинските земи в затвори на открито, отправя, за да потисне чувството си на вина. Както и останалият свят, Република Турция ще продължи да подкрепя правата, законите и угнетените в Палестина”.