Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че не е впечатлен от декларациите на мюсюлманските страни, които днес призоваха Източен Ерусалим да бъде признат за столица на бъдеща палестинска държава, предаде „Франс прес”.

"Всички тези изявления не ни впечатляват", заяви Нетаняху в реч, след като мюсюлманските страни от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) призоваха международната общност да признае Източен Ерусалим за столица на палестинската държава в отговор на решението на САЩ да гледат на свещения град като столица на Израел.

Говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон окачестви като "провокативни декларации" заключителното комюнике от срещата на ОИС в Истанбул по въпроса за Ерусалим.

"По-добре ще е палестинците да признаят реалността и да действат в полза на мира, а не на екстремизма", отбеляза Нетаняху. "Те трябва да признаят още нещо във връзка с Ерусалим - че точно ние като никой друг в Близкия изток защитаваме свободата на вероизповедание на всички религии в Ерусалим", подчерта той.

"Накрая истината ще възтържествува и много други страни ще признаят Ерусалим за столица на Израел и ще преместят посолствата си там", предрече Нетаняху.