Срещата на върха на Организацията на американските държави (ОАД) в Картахена, Колумбия, завърши без заключителна декларация. Причина – разногласията по деликатни теми като неучастието на Куба във форума и искането на Аржентина да бъдат подкрепени нейните претенции за суверенитет над Фолклендските острови.

Това бе третата подред среща на върха на американските държави, която завършва без консенсус по основни въпроси. Домакинът, колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, все пак увери, че форумът показал поне, че няма забранени теми.

В срещата на върха участваха 30 от 35-те президенти на страни членки, сред които и Барак Обама. Редица латиноамерикански страни настояваха Куба да бъде поканена, но САЩ за пореден път блокираха такова искане с аргумента, че първо са необходими демократични промени в Хавана.

Еквадорският президент левичар Рафаел Кореа, който е политически съюзник на Куба, бойкотира срещата в знак на протест срещу американската позиция. Никарагуанският му колега Даниел Ортега, социалист, също не пристигна в Картахена, без дори да предупреди предварително. Венецуелският президент Уго Чавес пропусна форума, за да продължи лечението си от рак в Куба.

Аржентинският президент Кристина Кирхнер напусна срещата веднага след протоколната снимка на участниците. Причината - липсата на консенсус да бъдат подкрепени претенциите на страната за суверенитет над Фолклендските острови, които са владение на Великобритания.

Тази среща на върха на ОАД стана поредната, която изложи на показ противопоставянето между САЩ и Канада, от една страна, и латиноамериканските държави от друга, отбелязват информационните агенции. Според политическите анализатори атмосферата в Картахена свидетелства за това, че самата традиция на провеждането на такива срещи е поставена сериозно под въпрос. Предишните две срещи на върха на двете Америки - в Тринидад и Тобаго през 2009 г. и в Аржентина през 2005 г. - също завършиха без консенсусна заключителна декларация.

Президентът на САЩ Барак Обама получи доста критика от страна на колегите си на форума. Бразилия го разкритикува заради валутната политика на Вашингтон, която надценява изкуствено валутите на съответните държави и носи нечестно икономическо предимство на САЩ. Обама също така бе принуден да "отбива атаките" на свои латиноамерикански колеги, които призовават за узаконяване на наркотиците с цел подобряване на контрола върху тях и справяне с тежкия проблем с картелите.