Непал регистрира първия си еднополов брак, който активисти приветстваха като победа за правата на ЛГБТ общността.

Властите в западния район Лумджунг официално регистрираха съюза на Мая Гурунг и Сурендра Пандей.

Това се случва пет месеца, след като Върховният съд издаде временна заповед, позволяваща на еднополовите двойки да регистрират брака си.

Тайван е единствената друга държава в Азия, в която са легализирани еднополовите бракове.

Г-жа Гурунг каза пред Би Би Си, че регистрирането е „голям ден“ не само за двойката, но и за цялата ЛГБТ общност.

„Борбата за права не е лесна, но се преборихме. Сега ще бъде по-лесно за бъдещите поколения“, каза тя, добавяйки, че регистрацията ще отвори врати за много неща.

Двойката беше казала, че иска да отвори обща банкова сметка и да сподели собствеността върху земята, която купи. Но най-голямата им мечта е да осиновят дете, след като финансите им се стабилизират.

Те са заедно от почти десетилетие. Двойката се ожени през 2017 г. и сега поискаха законно признаване на съюза си.

Г-жа Гурунг е транссексуална жена, която не е променила пола си в официални документи. Г-н Пандей е роден и се идентифицира като мъж.

На 13 юли окръжен съд в столицата на Непал Катманду отказа да регистрира брака им въпреки заповедта на Върховния съд, който нареди на правителството да регистрира такива съюзи, докато не подготви законодателство за промяна на закона.

Окръжният съд твърди, че по-ниските съдилища не са длъжни да следват заповедта, тъй като тя е насочена само към правителството.

Но в сряда Хем Радж Кафле, главен административен служител на община Дорди, каза пред Ройтерс: „Издадохме удостоверението за регистрация на брака на двойката в съответствие с разпореждането на Върховния съд и инструкциите от съответните държавни органи.“

Водещият активист за правата на ЛГБТ Сунил Бабу Пант нарече „историческия“ момент победа за сексуалните и половите малцинства.

„Сега можем да регистрираме брака си, както правят обикновените двойки. Но все още трябва да направим повече, за да получим други права“, каза той пред Би Би Си.