Европейският съюз би трябвало да обмисли регулация, която да спре страните членки да си крадат една от друга лекари и други специалисти. Това коментира германският министър на здравеопазването Йенс Шпан в интервю за швейцарския в. „Блик ам Зонтаг”, цитирано от „Ройтерс” и БТА.

„Мога да ги разбера. Швейцария е богата страна. Но едно е ясно - в Германия има недостиг на такива специалисти. А след това полските доктори идват да работят в нашата страна, което води до недостиг на лекари в Полша”, отбелязва той.

Различни експерти от години коментират, че, например, най-добрите германски лекари отиват в Швейцария, а на тяхно място идват ценни кадри от Източна Европа (вкл. и България-б.р.), докато швейцарските топ специалисти се местят в САЩ. Това в крайна сметка води до „обезкървяване” на здравните системи на по-бедните страни от ЕС.

„Това не може да е правилно. Затова трябва да помислим дали има нужда от създаване на нови правила за привличането в чужбина на хора с определени професии от ЕС, но без да поставяме фундаментално под въпрос свободното движение в Европа”, изтъква Шпан.

Той допълва, че в момента има такива споразумения със Световната здравна организация (СЗО), които могат да послужат като модел, но не посочва кои са те, нито как биха могли да се прилагат в рамките на ЕС.

На въпрос дали Германия може да поиска обезщетения от Швейцария, която не е член на ЕС, за обучението на германски доктори, отишли да работят в конфедерацията, министърът отговаря: „Не, не планирам такова нещо”.