Преди ден в bTV Новините ви разказахме историята на Славея Йорданова – онкоболна жена от Русе, която повече от месец не може да си намери нов личен лекар, след като досегашният ѝ починал.

Снимка: bTV

Пред bTV Славея разказа, че обиколила или позвънила на десетина лекари и всички ѝ отказали без особено обяснение, освен че нямат места. Тя не уточнила, че е с онкологично заболяване. Впоследствие подала жалба до директора на Здравната каса в града Калоян Копчев и се обърнала към медиите.

Снимка: bTV

Копчев посочи, че е получил жалбата в петък, обадил се на първия личен лекар, за който се сетил, и той приел  пациентката да бъде записана при него. „Така че не виждам някаква драма в случая“, каза Копчев. „Никъде не е нормативно коментирано дали те имат право да откажат да приемат пациент“, каза Копчев, но посочи, че според него „в интерес на самия пациент е да бъде обслужван, така че, ако съответния личен лекар има много пациенти, може да прецени, че няма възможност да окаже необходимата медицинска помощ на съответното лице“.

Снимка: bTV

Това не е единичен случай и аргументите са такива, каквито чухте, коментира Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Нормативната уредба е разписана така, че общопрактикуващият лекар не може да откаже записване на пациент в листата. Не казвам дали това е добро или лошо, такава е нормативната уредба. Тя не определя горна или долна граница на броя на записаните пациенти, т.е. аргументът „пълно е“ не е валиден, посочи той.

Причините джипита да отказват да записват пациенти са няколко, коментира Петър Самарев, който е член на УС на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в София. От десетина години ние алармираме, че личните лекари в България намаляват като брой. Ако през 2000 г. са били 5000, сега са под 4000. В Русе от 140 в момента са 104 посочи той. Съжалявам, че трябва да го кажа, но ние вече нямаме сили. Средната възраст на общопрактикуващите лекари в страната по последни данни е 59 години. Всеки има някакъв предел, каза Самарев.

Снимка: bTV

Ясно е, че един лекар не може до безкрайност да обслужва пациенти, съгласи се Кацаров. Очевидно е, че е нужна промяна, която да доведе до това да има повече общопрактикуващи лекари.

Самарев допълни, че, за съжаление, всеки нов пациент всъщност не носи повече пари, а повече администрация и писане.

Една от причините да намалява броят на лекарите е свързана със системата за специализация, каза Кацаров. Ако до преди няколко години след завършване на университета младите лекари можеха да започнат работа като общопрактикуващи, сега за това се изисква специалност по обща медицина. Генералният въпрос е, че трябва да се обвърже необходимостта на хората от медицинска помощ с интереса на медицинското заведение да я предостави, смята той.

Според Самарев може да се направят много неща. Той посочи, че натоварването и администрацията са убийствени. Ние искаме просто да работим медицина. Ако приемем, че за 10-ина минути трябва да обработим един пациент, в момента прегледът е около две минути, а останалите осем са администрация. Затова тази професия не е интересна и има все по-малко джипита. А трагедията ще бъде в малките градове, където те ще фалират, каза той.

Вижте повече във видеото: