Вторият ден от Конгреса на демократическата партия на САЩ, която се провежда в Шарлот Северна Каролина, беше белязан от откритото включване на гостите и делегатите в директни нападки срещу платформата на кандидатите за президент и вицепрезидент на републиканците – Мит Ромни и Пол Райън и разпалена защита на икономическата и социалната политика, водена от администрацията на действащия държавен глава Барак Обама.

Кулминацията на вечерта беше обявяването на номинацията на Обама за кандидат на демократите, което беше направено от 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън, в едночасова реч, която постави параметрите на предизборната битка с републиканците.

Под мотото „Икономика, построена, за да устои”, в подкрепа на политиките на Барак Обама в полза на средната класа американци, политици, бизнесмени и обикновени граждани взимаха думата, за да подчертаят важността на икономическите мерки, въведени от демократите през последните 4 години, и да осъдят предложенията на кандидатската двойка Ромни-Райън.

Сред най-запомнящите се говорители бяха група служители на компании, доведени до банкрут от инвестиционния фонд, ръководен от Мит Ромни Bane Capital, всеки един от които разказа почти идентична история, как предприятието за което е работил е било придобито от фонда и закрито.

„Артилерийската подготовка” преди излизането на Бил Клинтън започна Елизабет Уорън – популярен политик-демократ и кандидат за сенатор от Масачузетс, която успя с много разпалено слово да повдигне допълнително духа в зала Тайм Уорнър Арена.

„Израснах в Америка, която се грижи за средната си класа, за децата си, за възрастните си. Америка, в която всяко поколение изграждаше нещо солидно, за да има следващото върху какво да гради”, каза в началото на изказването си Елизабет Уорън.

Тя подчерта, че президентът Барак Обама е „прекарал живота си в борба за интересите на средната класа”, тази която гради икономиката, „защото се създават работни места и се намалява дефицита”.

„Хората чувстват че системата е срещу тях и са прави. Когато виждат собствениците на петролните компании, които не носят отговорност за последствията от действията си. Когато директорите от Уолстрийт, тези виновни за загубата на хиляди работни места, безсрамно стоят пред Конгреса и обясняват, че трябва ди им плащаме дълговете”, заяви още Уорън.

„Мит Ромни казва, че корпорациите са хора. Но хората имат сърца, имат работа, имат семейства, имат деца, разболяват се, живеят, обичат и умират. И това е от значение…

Не управляваме тази държава за корпорациите, а за хората и затова ни трябва Барак Обама”, каза още Елизабет Уорън.

Излизането на сцената на Бил Клинтън, който трябваше да обяви номинацията на Барак Обама за кандидат на демократите, беше предшествано от кратка видео-презентация за постигнатото от него като президент в периода 1993-2001 и преди всичко най-голямото икономическо разрастване в американската история. Клипът обърна внимание и на благотворителните каузи, защитавани от фондацията „Клинтън”, включително факта, че благодарение на дейностите й над 4,5 млн. души по света имат достъп до лечение от ХИВ/СПИН.

„Искам да номинирам човек, който през целия си живот е познавал предизвикателствата… Мъж, който можа да ни извади от икономическата депресия и да ни поведе по пътя на възстановяването … Искам да номинирам мъж, който изглежда спокоен отвън, но гори за Америка отвътре. И след снощи искам мъж, който е имал здравия разум да се ожени за Мишел Обама. Искам Барак Обама да е следващия президент на САЩ и го номинирам за кандидат на Демократическата партия”, заяви във встъпителните си думи Бил Клинтън.

Четиридесет и вторият президент на САЩ обърна особено внимание в изказването си на икономическата политика на възстановяване, водена от президента Барак Обама, „след бъркотията оставена предишната администрация”.

„Миналата седмица в Тампа (на конгреса на републиканците) се изговори много – колко сме зависими от правителството, колко сме вредни за икономиката … Ние вярваме че страната работи по-добре със силна средна класа и вярваме, че да работим заедно е по-добра философия от „всеки за себе си”, заяви Бил Клинтън.

Той обърна внимание, че по отношение на икономическата политика, водена от демократите през годините „резултатите са налице”.

„От 1961 година насам Конгресът е бил контролиран 28 години от републиканците и 24 години от демократите. За този период американската икономика е създала 66 млн. работни места – 24 млн. от републиканците и 42 млн. от демократите. И за това си има причина – когато подтикваш частната инициатива, ограничаваш бедността и развиваш образованието – тогова получаваш печеливша политика”, подчерта Бил Клинтън.

Бившият американски държавен глава засегна темата за отказа на новото републиканско мнозинство в Конгреса в САЩ да води политика на компромис, „мнозинство, което последните две години не се опитва да накара Америка да заработи, а да остави президента без работа”.

Бил Клинтън даде за пример няколко американски града, които се развиват успешно благодарение на сътрудничеството между двете партии и обърна внимание, че Барак Обама от самото начало е включил в състава на кабинета си републиканци на ключови постове”.

„Даже назначи седем души от предизборния екип на Хилъри. И Хилъри”, допълни Бил Клинтън, предизвиквайки смеха на присъстващите. Той благодари на президента Обама за отношенията, които поддържа със съпругата му, доверието което й е гласувал и посланието, което двамата отправят към целия свят – „че политиката не е задължително кървав спорт” и напредък се постига с общи усилия.

Бил Клинтън защити политиката на президента Барак Обама в редица направления като здравеопазване, социално осигуряване, реформирането на автомобилния сектор, енергийната политика, като обори опонентите му Ромни и Райън с конкретни факти и цифри, „които очевидно от тяхната кампания не обичат да проверяват”.

Той подчерта, че Барак Обама е наследил „една много по-разбита икономика” от времето на неговия мандат, и дори и резултатите „като новите 4,5 млн. работни места създадени за последните четири години” да се виждат, „ще отнеме още време преди да бъдат усетени” от обикновените американци.

„Ако подкрепяте идеята за икономика и общество, в което всички сме заедно … Ако искате да живеете в Америка, в която всеки има правото на гласува, а не е ограничаван, за да немогат млади имигранти и хора с увреждания да упражняват правото си глас … Ако смятате че президентът е бил прав да шанс на всички млади имигранти да служат на тази страна … Ако искате бъдеще на споделен просперитет. Бъдеще, в което САЩ остават водещата сила на мира в този високо-конкурентен свят. Трябва да гласувате за Барак Обама!

Ние винаги се връщаме! По-силни и по-добри! Защото накрая винаги достигаме до защитата на целта на нашите основатели – целта за един по-съвършен съюз?

Ако това е което искате, трябва да гласувате и да преизберете президента Барак Обама”, завърши Бил Клинтън.

Веднага след края на изказването Барак Обама излезе на сцената, за да се ръкува с Бил Клинтън. Делегатите на конгреса започнаха формалното гласуване на номинацията на Барак Обама, като всяка делегация обявява броят гласове на Големи избиратели от щата, които е получил президента на САЩ.

За третия ден от конгреса на Демократическата партия утре е насрочена церемонията по приемането от страна на Барак Обама и Джо Байдън на номинацията на демократите за кандидати за втори мандат като президент и вицепрезидент на САЩ.