Израелските власти и неправителствени организации разчистват средиземноморското крайбрежие на страната след един от най-мащабните разливи на петрол. Лепкавите черни петна достигнаха и до плажовете на природен резерват в района на град Тир в Южен Ливан.

За почистване на крайбрежието може да са нужни месеци и дори години. 

Израел разглежда като възможен източник на петролния разлив кораб, преминал на около 50 км от брега. 

Десетки и може би стотици тонове битум са изтекли от минаващия кораб, сочат първоначални данни на министерството на околната среда в Израел.

Снимка: БГНЕС / EPA

Поради замърсяване на плажната ивица и на Средиземно море, властите приканиха гражданите да не посещават плажовете, за да се къпят или спортуват там. 

Служители от екологичното министерство, военни екипи, цивилни специалисти и обществени дейци обиколиха крайбрежието, за да събират петролните продукти, изхвърлени по плажовете.

Снимка: БГНЕС / EPA

Силни ветрове и необичайно високи вълни удариха миналата седмица бреговете на Израел, изхвърляйки тонове гудрон на плажовете - от Рош Ханикра край Ливан до Ашкелон на границата на ивицата Газа.

На плаж край Ашкелон бе открито тялото на ивичест кит - от втория по големина вид китове в света - дълго близо 17 метра. След взети проби стана ясно, че смъртта на кита не е свързана със замърсяването с гудрон, защото 25-тонният мъжки екземпляр е умрял две седмици преди инцидента.