Кметът на Чикаго Лори Лайтфут обяви, че по повод втората ѝ годишната на кметския пост ще дава интервюта само на цветнокожи журналисти, пише Си Ен Ен. Критиките към нея не закъсняха.

„Жалко е, че през 2021 г. журналистите в залата на градската управа са предимно бели и то в град, в който повече от половината жители се определят като чернокожи, латино и коренно население“, написа Лайтфут в „Туитър“ преди дни.

През годините липсата на расово разнообразие в журналистиката е посочвана като проблем, но критики идват дори от цветнокожите в медиите.

„Политиците не трябва да избират кой да ги отразява. Наистина съществуват расови проблеми в медиите. Важно е шефовете на вестници и телевизии да го знаят, но в същото време държавните служители трябва да бъдат достъпни и готови да отговарят на трудните въпроси, зададени от журналисти с всякакъв произход“, коментира Грегъри Прат от „Чикаго трибюн“.

Прат е от латиноамерикански произход. Той е един от малкото хора, получили съгласие за интервю с Лайтфут, но след като помолил забраната й да бъде отменена и това не се случило, Прат отменил интервюто.

В обширно писмо до местни медии Лори Лайтфут коментира, че е направила всичко по силите си да се бори за равенство между расите. Тя упреква местните медии не само в липсва на расово разнообразие, но и в това, че почти няма жени журналисти, които да отразяват градската политика. По-късно стана ясно, че това не е така – акредитирани журналисти са две жени, и двете от неамерикански произход.

Появиха се обвинения, че Лайтфут опитва да се скрие зад проблемите на чернокожите от трудните журналистически въпроси.

От Националната асоциация на чернокожите журналисти коментираха, че не одобряват тактиката на кметицата, но въпреки това тя осветлявала сериозен проблем в медийната индустрия. От асоциацията на испаноговорящите журналисти също заявиха, че не подкрепят решението на Лайтфут.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!