„Не съм и мечтал да стигна толкова далеч“. Това казва живелият най-дълго с трансплантирано сърце в историята. Книгата на Гинес потвърди, че 57-годишният холандец Берт Янсен държи този невероятен рекорд.

Операцията му е извършена преди почти 40 години.

На 17-годишна възраст Янсен е диагностициран с кардиомиопатия - заболяване, което засяга способността на сърцето да изпомпва кръв, пише Би Би Си.

Лекарите решават, че за лечението е необходима сърдечна трансплантация, а по онова време такива операции не са били достъпни в Нидерландия. Тогава лекарят на Янсен се обръща към британската болница "Харфийлд" в Лондон, която е специализирана в областта на сърдечните заболявания.

Той е лекуван от известния египетско-британски хирург Магди Якуб, който по-късно получава рицарско звание за приноса си към медицината. Трансплантацията е извършена на 6 юни 1984 г., само седмица след като 18-годишният Янсен постъпва в болницата.

"Всичко мина много бързо. Беше една седмица, след като пристигнах в Харфийлд, а след тежка автомобилна катастрофа в Лондон имаше на разположение две донорски сърца наведнъж. Едното от тях беше подходящо за мен и беше трансплантирано", спомня си пациентът.

Янсен казва, че "все още е благодарен за невероятния подарък", който е получил от своя донор.

По думите му той се е възстановил бързо след операцията и оттогава живее пълноценно. Сега Янсен има съпруга и две деца и наред с другото обича да лети с парапланер.

"Никога не съм мечтал, че ще стигна толкова далеч. Според мен най-важното е, че моят случай се превърна в крайъгълен камък за други хора. Вече официално е признато, че е възможно да се стигне толкова далеч с донорско сърце. Предполагам, че границите на възможното могат да бъдат преместени още малко и бих се радвал, ако някой друг в крайна сметка успее да подобри моя рекорд", добавя Янсен.

Операцията на Янсен е 107-ата сърдечна трансплантация, извършена в болница "Харфийлд".

Магди Якуб извършва първата подобна процедура през 1980 г. и оттогава трансплантациите на сърце са станали почти обичайни, като са били извършени от хиляди пациенти, а само през 2022-23 г. болницата е извършила 54 пъти.