След демонстрациите в големите градове на страната, стотици афганистанки започнаха онлайн кампания в знак на протест срещу новия строг правилник за облеклото на момичетата в училище, съобщава „Гардиън“.

В социалните мрежи те разпространяват снимки, на които са облечени в цветни традиционни рокли, като добавят хаштага #DoNotTouchMyClothes (б.р. "Не пипай дрехите ми").

Протестът е в отговор на организираната от талибаните демонстрация на 12 септември в университета в Кабул, на която около 300 жени се появяват с изцяло черни дрехи, покриващи лицата, ръцете и краката им.

Дори населението, живеещо в най-консервативните части на страната, казват, че никога не са виждали жени, облечени в никаб - черна дреха, покриваща лицето, отбелязва Би Би Си.

Размахвайки талибански знамена, демонстрантките заявяват, че подкрепят бойците, които обявиха, че на жените няма да бъде позволено да заемат високи държавни постове и че училищата и университетите трябва да бъдат разделени по пол.

Магичната красота на традиционното афганистанско облекло

Напишете в „Гугъл“ - "афганистански традиционни дрехи" и ще бъдете поразени от гледката на многоцветни рокли. Всяка от тях е уникална, с ръчно изработени бродерии, малки огледала, поставени внимателно около гърдите, дълги и плисирани поли, идеални за въртене по време на "Атан" - националния танц на страната. Някои жени носят бродирани шапки, а други - тежки украшения за глава, в зависимост от това от кой регион на Афганистан идват, уточнява Би Би Си.

През последните 20 г. умален вариант на подобни рокли се е носел всекидневно от жените, които са посещавали университет или са ходели на работа. Понякога панталоните са заменяни с дънки, а шаловете са намятани на главите им, вместо върху раменете.

Всеки регион на Афганистан има свои традиционни облекла, но въпреки разнообразието всички те имат обща тема: много цветове, огледала и бродерии. И жените споделят една и съща мисъл, че дрехите им са тяхната идентичност.

Преломната точка

Цветовете бавно започнаха да избледняват, след като талибаните завзеха контрола в страната на 15 август и сформираха правителство, съставено единствено от мъже. Министерството по женските въпроси бе закрито и на негово място бе върнато Министерството на разпространението на добродетелите и предотвратяването на пороците, което ще следи за спазването на законите на шериата, отбеляза „Гардиън“.

Редица афганистански започнаха да изразяват притесненията си, че трудно извоюваните им свободи ще бъдат отнети и припомнят управлението на талибаните от 1996 г. до 2001 г., при което жените до голяма степен са били затворени в домовете си.

Не пипай дрехите ми!

На фона на размирното време в страната и новите правила историкът д-р Бахар Джалали публикува първата подобна снимка в „Туитър“, използвайки хаштага #DoNotTouchMyClothes, който от няколко дни вдъхновява афганистанските жени по целия свят.

"Исках да информирам света, че облеклата, които виждате в медиите (визирайки тези, носени от жените на проталибанския митинг), не са нашата култура, не са нашата идентичност", казва тя.

Споделяйки изображението си в социалната мрежа, Бахар призовава и други афганистанки да споделят подобни, за да покажат "истинското лице на Афганистан".

"Публикувах тази снимка, защото ние сме афганистански, носим културата си с гордост и смятаме, че нашата идентичност не може да бъде определяна от някаква терористична група. Нашата култура не е тъмна, не е черно-бяла. Тя е цветна и в нея има красота, има изкуство, има занаятчийство и идентичност", казва афганистанския изследовател Лима Халима Ахмад.

На хоризонта бавно изгряват нови протести

Въпреки изявлението на талибаните, че нови демонстрации ще бъдат разрешени само ако бъдат одобрени от Министерството на правосъдието, жените в Кабул обещаха да продължат да протестират.

"Талибаните вече започват да ограничават свободите на жените. Нямам какво да губя. Или ще бъда затворена в къщата си и няма да мога да продължа образованието си, или мога да се боря. Дори и да рискувам живота си, дори и да ме убият, това е по-добре, отколкото да бъда заглушена", коментира студентът Самира пред "Гардиън".