Две жени са поискали да им бъде възстановена сумата за тридневния им престой в хотел в Обединеното кралство, след като разбрали, че в него са настанени около 200 афганистански бежанци. Те твърдят, че в никакъв случай не са расистки, но настояват да им бъде възстановена сумата от 338 пауна или 779,42 лв., разказва изданието „Бизнес Инсайдър“.

В момента в хотела са настанени около 200 афганистанци, които са били преместени след превземането на Афганистан от талибаните през август. Отзивите в сайта „ТрипАдвайзор“ показват, че все повече гости се оплаква от неконтролируемите деца на бежанци, на които им е позволено да буйстват из хотела. 

Двете жените са се свързали с оператор на туристическата агенция, за да се опитат да променят мястото на нощувката им, след като прочели отрицателните отзиви.

Едната от тях разказва, че притесненията им са свързани с безопасността и оставянето на личните им вещите в стаите, тъй като прочели за кражби и безчинстващи деца. Тя подчертава, че в никакъв случай те не са расисти и осъзнава, че бежанците се намират в трудно положение.

Искането за възстановяване на сумата за престоя на жените е било отхвърлено от туристическата компания, която коментира, че те няма да получат нито стотинка обратно, тъй като нямат право на отмяна на резервацията, пише британското издание „Сън“. 

"Оценяваме, че нашите клиенти споделят с нас притесненията си и разбираме, че новинарските цикли в трудни времена могат да предизвикат повишена загриженост и объркване. Въпреки това, бъдете сигурни, че сме в постоянен контакт с хотела, който функционира нормално и от много години посреща гости.“ коментира говорителят на туристическата фирма.

Настаняването на бежанци в хотела предизвикало недоволство и у местните жители, които разлепили около него брошури с антиимигрантски послания. Преди няколко дни в хотела е получен и сигнал за бомба.

Местният съветник Дейвид Чанс заявил пред изданието „Йорк Лайв“, че фалшивата бомба, листовките срещу бежанците и отрицателните отзиви в „ТрипАдвайзор“ са расово мотивиран начин да се подкопае това, което се прави с временното настаняване на афганистанци.