Назален спрей срещу COVID-19, разработен от турски учени, е завършил успешно изпитанията върху животни и предстои да премине към следващата фаза след одобрение от турската етична комисия, съобщава "Дейли сабах".

Екип учени от университетите "Билкент" и "Хаджеттепе" са разработили медикамента, предпазващ от заразяване с коронавирус. В момента те полагат усилия да го направят ефективен срещу всички настоящи и евентуалните бъдещи варианти на вируса.

Те се надяват, че лекарственото средство ще може да бъде пуснато в употреба в Турция още преди края на годината. По думите на екипа това ще бъде първият по рода си препарат в света, разработен на базата на протеина Грифитсин.

Предклиничните изпитания и тестването върху животни са показали висока ефективност - мишките, върху които е бил приложен спреят, или не са се заразили изобщо, или са се възстановили от инфекцията с лека симптоматика.

"Това не е лекарство, което може да излекува самостоятелно коронавируса, но смятаме, че има потенциал да се използва превантивно или в процеса на лечение и сега работим, за да разберем дали това наистина е възможно", казва проф. Урату Шекер от университета "Билкент".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!