Наводнени градове в Югозападна Франция. В региона на Париж река Сена прелива от коритото си за пети пореден ден. Река Марна в Източна Франция наводни няколко града, включително Лани сюр Марн.

Снимка: Reuters

Придошлите води, които съсипаха лозя и овощни градини в Югозападна Франция, започнаха да се оттеглят. В останалите райони на страната обаче продължиха да се покачват.

В западния град Сент, северно от Бордо, река Шарант заля десетки улици и домове и се очаква, че нивото й ще продължи да се покачва, информира АП, цитирана от БТА.

Снимка: Reuters

Като предпазна мярка, 95-те лишени от свобода в строения през 19 в. затвор в Сент вчера бяха евакуирани и настанени в други места за излежаване на наказания.

Десетки местни жители бяха евакуирани от домовете си, а други 2000 също може да бъдат изведени от къщите си, ако водата продължи да се покачва, пише на сайта на кметството.

Местните власти превърнаха хотел в център за настаняване. Хора намират подслон и в историческо абатство, където има културен център, съобщи регионалната радиостанция „Франс бльо“.

По на юг водата се оттегли, след най-тежкия разлив за 40 години на река Гарона, преляла между Бордо и Тулуза.

Лозови масиви и овощни градини се превърнаха в езера, а по улиците на градчетата се движеха спасителни лодки.