Навършват се 30 години от смъртта на Фреди Меркюри. Легендарният вокалист на известната британска рок група „Queen“ умира от пневмония.

Тя е причинена вследствие на влошено здравословно състояние заради заболяване от СПИН.

Снимка: Getty Images

Фреди Меркюри е сред най-разпознаваемите и обичани фигури в историята на рок музиката. Написал е редица хитове и вдъхновил десетки изпълнители.

Сред най-известните му песни са "Бохемска рапсодия", Don't stop me now и We are the champions.

Снимка: Getty Images

Истинското име на Фреди Меркюри е Фарук Булсара. Той е роден на 5 септември 1946 в Занзибар. Израства в Индия, а на 17 години емигрира със семейството си в Лондон. Там се запознава с китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър, като първоначално им помага по време на турнета. Малко по-късно започва да композира и изпълнява собствени песни в различни групи.

През 1970 се ражда "Queen". През 1975 групата успява да направи истински удар - при това с оперна пародия. И днес "Бохемска рапсодия“ си остава най-известната песен на групата. Тя носи на четиримата музиканти безброй отличия и е първият им хит, стигнал до първото място в музикалните класации.

Снимка: Getty Images

Последната публична проява на Фреди Меркюри е през февруари 1990 при връчването на Brit Awards, където получава "Почетната награда за изключителни постижения в британската музика".