Днес се навършват 22 години от най-тежкото престъпление в Европа след Втората световна война – клането в Сребреница. 

В Мемориалния център в Поточари бяха погребани останките на още 71-а жертви.

През юли 1995 г. босненските сръбски сили, водени от Ратко Младич, превземат анклава Сребреница и избиват над 8000 мъже и момчета.

Сред тях е 72-годишният Алия Салихович. 22 години семейството му издирва тленните останки, за да го погребе. Откриват различни части в три масови гроба.

„Намерихме различни останки, дори части от дрехите му, като пуловер, който майка ми е изплела за него. Тялото му беше разполовено – долната част с панталона на едно място, горната част с пуловера и риза – в друг гроб”, разказа дъщеря му Фадила Редаматови.

Снимка: Reuters

Тя допълни, че баща й можеше и да е жив, ако не се разгневил на войниците, които  грубо свалили снимка от стената с неговите син и внук. Така бил отведен с останалите мъже към Поточари.

22 години по-късно близките му могат да го погребат.

„Обадиха ми се през декември и ми казаха, че са открили останките му и са ги идентифицирали по нашата кръвна група, моята и на лелите ми. Ако мога така да кажа, олекна ми. Знам, че е умрял, а сега може да го опеем и знам къде вече ще почива”, каза дъщеря му.

Снимка: Reuters

Освен Алия, своя покой днес намериха още 70 жертви на клането. Други 1000 все още са неидентифицирани или се водят изчезнали.