Руският опозиционер Алексей Навални призова Европейския съюз да засили натиска срещу Москва.

Според него Европа не трябва да признава предстоящите избори за парламент в Русия.

Европейските политици, които твърдят, че работят срещу руския президент Владимир Путин, трябва да спрат за дундуркат олигарсите, свързани с Кремъл, и да приемат богатствата им и милиардерските им яхти, заяви Навални пред комисията по външни работи на Европейския парламент.

В Русия и дори в Кремъл никой не взима насериозно европейските санкции, заяви още той.

Навални участва заедно с още няколко неудобни за властта журналисти в дебат за Русия в европарламента. Той благодари на Европа за подкрепата след отравянето.

„Това „събитие“, което ми се случи, беше много важно не само на мен, но и за целия руски народ, тъй като е пределно ясно, че нито съм първият, нито ще съм последният отровен или убит по този начин“, каза Навални.

Според него Русия днес се управлява от „банда престъпници“: „Европейският съюз трябва да насочи санкциите към парите и към олигарсите, не само към старите, но и към новите олигарси. В това число и онези от обкръжението на Путин. Свързаните с властите бизнесмени действат без ограничения в Европа и затова Кремъл не възприема сегашните санкции насериозно“.

Участниците в дискусията обвиниха европейските политици, че заради икономически интереси в Русия отстъпват от ценностите на Европа.

Според Навални ЕС трябва да си създаде нова стратегия спрямо Москва, която да разделя две различни неща. От една страна – добронамереност към руския народ, а от друга – да се отнася към властта в руската държава като към банда престъпници, смята руският опозиционер.