Лидерите на страните в НАТО се събраха на среща в Брюксел в решителен за Алианса момент.

Организацията се подготвя за бъдещето с нова стратегия 2030, като в документа се предвижда фонд за високотехнологични компании в областта на отбраната, от които ще имат полза, както индустрията, така и науката в България. Това информира специалният ни пратеник в Брюксел. 

„Не виждам бъдеще на Алианса като на пазар, а като на съюз на партньори, които заедно произвеждат военно оборудване и по този начин демонстрират своето единство“, коментира българският президент Румен Радев.

НАТО ще разгледа и въпроса за инвестициите за последните 7 години съюзниците са увеличили военните си бюджети с 260 млрд. долара. Целта е всеки от съюзниците да отделя по 2 % от БВП за отбрана.

Американският президент Джо Байдън препотвърди силата на трансатлантическата връзка, която е с особено значение след предишните остри изказвания на президента Доналд Тръмп.

За първи път в стратегическата концепция се споменават Китай и китайските технологични възможности, които засягат критична инфраструктура на държавите от Алианса.