НАТО отхвърли искането на Киев да се създаде зона, забранена за полети, над Украйна, съобщиха световните медии.

"Съюзниците се съгласиха, че не трябва да имаме самолети на НАТО, действащи в украинското въздушно пространство или военни на НАТО на терен, защото може да се окажем с пълна война в Европа", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

По думите му единственият начин да се приложи подобна зона, забранена за полети, е да се изпратят изтребители на НАТО във въздушното пространство на Украйна, а после да се свалят руски самолети, за да се спазва зоната.

"Имаме отговорността да попречим на ескалацията на тази война отвъд Украйна, защото това ще бъде още по-опасно, още по-опустошително и ще причини още повече човешки страдания", заяви той.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън също защити решението на НАТО да не се обособява зона забранена за полети над Украйна, като каза, че такава мярка може да доведе до разпространението на конфликта в повече страни.

"За огромно съжаление войната скоро няма да свърши", заяви той след среща с колегите си от страните от НАТО и след няколко срещи с ръководителите на ЕС.