Страните от Организацията на Северноатлантическия договор няма намерение да се намесва в конфликта в Сирия, независимо от исканията на сирийската опозиция да се възползва от „ракетния чадър”, който осигуряват зенитните ракетни установки „Пейтриът”, разположени в южната част на Турция. Това съобщава АФП, като цитира неназован представител на НАТО.

Моаз ал-Хатиб обяви по-рано днес, по време на срещата на страните от Арабската лига, че е поискал от държавния секретар на САЩ Джон Кери да гарантира защитата на северната част на Сирия, която се намира под контрола на бунтовниците, от въздушните бомбардировки и ракетите на армията на режима на Башар Асад.

„Все още очакваме решение от страна на НАТО, за защитата на хората. Не за война, а за опазване на животи”, заяви заяви още председателят на Сирийската национална коалиция, който през уикенда обяви че се оттегля от поста си.

Три страни от НАТО – САЩ, Германия и Холандия – разположиха свои зенитни системи „Пейтриът” в южната част на Турция, за да защитават турското въздушно пространство.