НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия. Това решиха министрите на външните работи от страните от Пакта след среща по въпросите на европейската сигурност и Украйна. Алиансът остава нащрек, след като разузнавателните данни на организацията сочат, че Русия не е изтеглила войските си от границата с Украйна.

Все пак вратата за Москва не се затваря докрай. Срещите с Русия на ниво посланици в щабквартирата на Алианса няма да се престанат. Ще продължи и сътрудничеството в борбата с наркотрафика от Афганистан.

С кратка церемония Пактът отбеляза и 10-годишнината от присъединяването към НАТО на седем страни, между които и България.

Андерс фог Расмусен за Русия

Изтегляне на руските войски от украинската граница не се наблюдава по данни на НАТО, обяви генералният секретар на Алианса Андерс фог Расмусен. „Не мога да потвърдя, че се изтеглят, не виждаме такова нещо”, посочи той преди началото на двудневното заседание на външните министри от НАТО в Брюксел.

„Тези войски не допринасят за успокояване на обстановката по начин, по който би ни се искало. Отново призовавам руснаците да се оттеглят, да се придържат към международното право и да започнат двустранен диалог”, апелира Расмусен.

За това апелира и държавният секретар на САЩ Джон Кери в изявлението след 4-часовата среща с руския външен министър Сергей Лавров в Париж късно вечерта в неделя. На нея отново не бяха постигнати никакви договорки, но Кери подчерта, че са били направени предложения, които двете страни да обмислят.

По неговите думи най-добрият път напред в украинската криза е политическият и дипломатическият диалог. „Едва ли някой наистина би искал военен сблъсък в Европа. Най-важно е светът да разбере, че сме напълно решени да предоставим ефективна защита на нашите съюзници, ще предприемем необходимите стъпки общата ни сигурност да бъде ефективна”, заяви той.

Според него колкото повече Русия се намесва в Украйна, толкова повече ще се изолира, а НАТО ще реагира по съответния начин в двустранните отношения с Москва.

„Руската агресия в Украйна поставя пред изпитание изобщо виждането за цялостна, свободна и мирна Европа”, заяви Расмусен. По неговите думи тези действия променят изцяло обстановката на сигурност на континента, като създават несигурност по границите на НАТО.

Расмусен изрази убеденост, че днес Алиансът ще покаже на света, че никоя заплаха срещу пакта и държавите от военнополитическия съюз не би успяла.

Меркел вярва на Путин

Германският канцлер Ангела Меркел днес заяви, че няма причина да се съмнява в истинността на твърденията за изтеглянето на руските войски от границата на Украйна, предаде Франс прес.

„Мога да съдя единствено въз основа на това, което казва руският президент”, заяви Меркел по време на пресконференция.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната