Решаващ вот в Турция. Смята се, че изборите за органи на местната власт са тест за президента Ердоган, който не е губил вот от изкачването си на власт през 2002 г. Право на глас имат около 57 милиона души във всичките 81 провинции на страната.

След проведения през 2017 г. референдум за промяна на формата на управление на страната, през лятото на миналата година цялата власт в Турция беше концентрирана в ръцете на президента и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че през последните години управлението на Ердоган се превърна в символ на масови преследвания и репресии на инакомислещи и все по-често е наричано от външни наблюдатели "режим", за първи път има вероятност турските избиратели да променят политическия пейзаж в страната.

Причината за това е, че за първи път от 2009 г. турската икономика преживява рецесия, която е на път да се окаже много по-мащабна, отколкото всички в страната са очаквали. 

Насилие беляза днешния вот в южната ни съседка. Двама членове на ислямистката Партия на щастието са били убити в провинция Малатия. Според лидера й Темел Карамолаоглу хората са застреляни, докато се опитвали да предотвратят таен вот.

Снимка: btvnovinite.bg

В истанбулския квартал "Кадъкьой" двама души са ранени при спор между опоненти. Десетки са пострадали в Диарбекир и други градове в Югоизточна Турция при сблъсъци, свързани с изборите. Президентът Ердоган изрази съжаление за инцидентите и каза, че тече пълно разследване. Над половин милион полицаи и членове на силите за сигурност са мобилизирани, за да охраняват изборите в цялата страна.

Евентуална загуба в ключови градове като Истанбул и Анкара ще сложи край на 16-годишното управление на Партията на справедливостта и развитието и ще бъде тежък удар за президента Ердоган. Именно затова кампанията беше твърде ожесточена. 

Изборният ден вече приключи. Първите официални резултати се очакват в началото на седмицата.