Хората, които изкачват връх Еверест, използват природата, за да отидат на тоалетна. Местните власти обаче въвеждат ново правило – преработените и освободени храни от човешкия организъм да бъдат връщани обратно в базовия лагер, където да бъдат изхвърлени.

„Нашите планини започнаха да миришат“, казва пред Би Би Си Мингма Шерпа, председател на Пасанг Лхаму.

Общината, която обхваща по-голямата част от региона на Еверест, въвежда новото правило като част от по-широки мерки, които се прилагат.

Поради екстремните температури екскрементите, оставени на Еверест, не се разграждат напълно.

Снимка: BABU SHERPA

„Получаваме оплаквания, че човешки изпражнения се виждат върху скалите и някои катерачи се разболяват. Това е неприемливо и подкопава имиджа ни“, коментира Мингма.

Алпинистите, които предприемат изкачване на Еверест - най-високия връх в света, и на близкия връх Лхотце, ще трябва да закупват специални торбички за екскрементите си в базовия лагер, които ще бъдат „проверявани при завръщането им“.

Къде в планината алпинистите ходят на тоалетна?

По време на сезона за катерене алпинистите прекарват по-голямата част от времето си в базовия лагер, за да се аклиматизират към надморската височина. Там те ходят на тоалетна в издигнати палатки, под които има варели, събиращи отпадъците.

Но след като започнат своето коварно пътуване, нещата стават по-трудни. Повечето катерачи и помощен персонал са склонни да копаят дупки, но колкото по-високо се изкачват в планината, става все по-трудно.

Много малко хора връщат екскрементите си обратно в биоразградими торби. Изкачването на Еверест, понякога отнема седмици.

Боклукът остава огромен проблем в Хималаите, въпреки че има нарастващ брой кампании за почистване, включително годишна, организирана от непалската армия.

„Отпадъците остават основен проблем - особено в по-високите лагери“, посочва Чиринг Шерпа, главен изпълнителен директор на неправителствената организация Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).

Въпреки че не съществуват официални данни, екипът му изчислява, че има около три тона човешки екскременти между Лагер 1 в подножието на Еверест и Лагер 4, към върха.

Според Стефан Кек, международен планински водач, който също организира експедиции до Еверест, казва, че Южният стълб си е спечелил репутацията на "отворена тоалетна".

На височина 7906 метра той служи като база за алпинистите, преди да се опитат да достигнат Еверест и Лхотце. Там теренът е много ветровит.

„Навсякъде ще видите човешки изпражнения“, казва Стефан Кек.

SPCC доставя около 8000 торбички от САЩ за около 400 чуждестранни алпинисти и 800 помощен персонал за предстоящия сезон, който започва през март.

Химикали и прахове, които премахват миризмите

Торбички съдържат химикали и прахове, които втвърдяват човешките екскременти и ги правят до голяма степен без мирис.

Смята се, че един алпинист произвежда средно около 250 грама екскременти на ден. Катерачите прекарват около две седмици в по-високите лагери.

„Ще им даваме по две торби, всяка от които могат да използват пет-шест пъти“, обяснява Чиринг.

„Това със сигурност е нещо положително, ще се радваме да имаме своята роля и тази инициатива да бъде успешна“, казва Дамбар Параджули, президент на Асоциацията на операторите на експедиции в Непал.

Пилотен проект, който може да се насочи към други планини

Неговата организация е предложила това първо да бъде въведено като пилотен проект на Еверест, а след това да бъде ориентирано и към други планини.

Мингма Шерпа, първият непалец, изкачил всичките 14 върхове с височина над 8000 метра, казва, че използването на такива торби за управление на човешките отпадъци е изпробвано и тествано.

„Планинарите използват такива торбички в походите си към връх Денали - най-високия връх в Северна Америка, а също и посетителите на Антарктика“, казва г-н Мингма, който е и съветник на Непалската асоциация по планинарство .

Стефан Кек смята, че тази идеята ще помогне за почистването на планината.