Изследователи в центъра „Джонсън” към американската агенция за космически изследвания (НАСА) са убедени, че могат да превърнат научната фантастика в реалност и свръхсветлинната скорост един ден да бъде възможна, пише електронното издание на вестник "Ню Йорк Таймс".

За да успеят в това си начинание, учените ще трябва да оборят или най-малкото да огънат законите за времето и пространството, формулирани от Алберт Айнщайн преди над 50 години.

Д-р. Харолд Уайт е неговият екип са започнали експерименти в малък мащаб, използвайки безкрайно малки фотони, които могат да имат галактически последствия за бъдещето на космическите пътувания на човечеството.

Учените се опитват да манипулират, „усучат” траекторията на фотона, за да проверят дали може да бъде огънато пространство-времето около него, за ад позволят пътуването на огромни разстояния, със същата скорост.

„Пространството се разраства от Големия взрив, преди 13,7 млрд. години. И знаем, че когато гледаме някои от космологичните модели, виждаме ранни периоди на Вселената, по време на които е имало експлозивни инфлации, при които две точки са отдалечават една от друга при изключително високи скорости”, разказва д-р Уайт. „Ако природата го може, защо не е ние.”

Въпреки, че скоростта на светлината е смятана за абсолютна, американският учен се е вдъхновил от мексиканския физик Мигел Алкубиере, който постулира теория, която позволява свръхсветлинна скорост, без да противоречи на Айнщайн.

Неговата теория е публикувана през 1994 г. и предполага използването на огромни количества енергия за разширяване и свиване на пространството, посредством което се създава „Усукан мехур”, в който да пътува космическия апарат.

Използването на пространство-времето като тяга, която да изтегля апарата през мехура действа като механичните пътеки на летищата, обяснява пред изданието д-р Уайт.

И макар Алкубиере да определя теорията си само като предположение, американският екип смята, че се приближава до реалното достигане на свръхсветлинната скорост, макар и експериментите им все още да са в малък мащаб.