Япония с нов монарх от днес. В полунощ токийско време на трона се възкачи престолонаследникът Нарухито, след като баща му – император Акихито, абдикира.Така престолонаследникът Нарухито стана 126-ият император на Япония.

Това се случва за първи път през последните два века. Оттеглянето слага край на ерата "Хейсей", а с новия монарх започва новата ера в Страната на изгряващото слънце – "Рейва".

Днес е ден за промяна нова ера, нов император. Точно в 17 часа местно време Акихито абдикира в императорския дворец.

На хората, които ме приеха и подкрепяха като символ на нацията изразявам най-сърдечните си благодарности. Заедно с императрицата ние се надяваме с цялото си сърце новата императорска ера – Рейва, утре да започне в мир и благоденствие, и се молим за мир и щастие на всички хора в страната ни и по света, заяви император Акихито.

Последната абдикация е била преди 200 години. Синът и престолонаследник на Акихито, Нарухито, поема властта.

В Токио това е повод за огромно празнуване по средата на Златната седмица, която е поредица от 10 празнични дни обичайната гледка от забързани бизнесмени е заменена от гледка на разхождащи се в местните храмове.

Те служиха на народа 30 години, така че може само да изразим благодарността си, смята Такаши Имамура – банков служител.

Пред императорския дворец се тълпят хиляди жители и гости на столицата, дошли да се снимат и да се наслаждават на празничния ден.