Най-опасният наркобос на планетата - отново е на свобода. Хоакин Гусман, по прякор Дребосъка, избяга от строго охраняван затвор, недалеч от мексиканската столица.

Той е лидер на страховития наркокартел „Синалоа”.

Гусман е смятан за един от най-влиятелните и опасни престъпници на планетата. За бягството му е прокаран тунел с дължина километър и половина.

Наркобосът попадна в затвора миналата пролет след 13-годишно издирване.

За последно е бил видян снощи около помещенията с душовете на затвора, съобщи Националната комисия по сигурността. Той отишъл да вземе душ малко преди 21:00 ч., след което изчезнал. Когато проверили килията му, властите установили, че тя е празна. Веднага започна операция за издирване на беглеца.

Спрени бяха полетите от намиращото се близо до затвора летище в Толука.

Гусман бе хванат и върнат в затвора през февруари 2014 г., повече от десет години след първото му бягство. Той бе заловен през 1993 г. в Гватемала, екстрадиран и осъден в Мексико на 20 години затвор за убийство и трафик на наркотици. През 2001 г. с помощта на надзирателите той успя да избяга от друг строго охраняван затвор - "Пуенте гранде" в щата Халиско.

Картелът "Синалоа" е същинска империя, която обхваща Северна Америка, Европа и Австралия. Престъпната организация е основен играч в кървавата нарковойна, която се води през последните години в Мексико.

Смята се, че картелът контролира по-голямата част от местата по границата на Мексико със САЩ, през които минава трафикът на дрога.