След вчерашния неуспешен опит за преврат, напрежението във Венецуела продължава да расте. В цялата страна опозицията и привърженици на президента Николас Мадуро се включиха в масови демонстрации.

Десетки хора бяха ранени в първия ден на размирици, а късно снощи председателят на парламента Хуан Гуайдо отправи нов призив за масови протести докато режимът на Мадуро не бъде свален.

Подкрепеният от над 50 държави лидер на недоволството обяви, че е лъжа, че режимът държи контрол над армията, като допълни, че Мадуро не защитава никого, не дава резултати и не решава проблемите в страната. Подкрепа обаче от армията не дойде.

Метежниците успяха да освободят от домашен арест един от най-популярните опозиционни лидери, който вече се укрива в посолството на Испания, а до скоро беше в посолството на Чили.

Снимка: EPA

От Съединените Щати предупредиха Каракас, че всяко действие против опозицията ще бъде наказано.

Николас Мадуро обвини държавния секретар на САЩ Майк Помпео в лъжа, след като от Вашингтон обявиха, че президентът на Венецуела е имал намерение да избяга в Куба, но Русия не е позволила. Също така допълни, че американското командване дава заповеди на военни във Венецуела да се присъединят към преврата.

Венецуелският лидер се закани на организаторите на преврата да бъдат разследвани и осъдени за нарушаване на конституцията.