Реакции след решението на властите в самопровъзгласилата се Приднестровска република да поискат помощ от Москва.

Кишинев определи решението от Тираспол като „пропаганда“. Според кабинета на Молдова няма опасност от ескалация на напрежението.

Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял с президента на Молдова Мая Санду по повод събитията в Приднестровието - регион, граничещ с Украйна.

Вашингтон заяви, че следи ситуацията и подкрепя напълно суверенитета и териториалната цялост на Молдова.

Санду заяви, че Молдова се ангажирана с мирното разрешаване на конфликта в Приднестровието.

„Това, върху което правителството работи, е да прави малки стъпки за икономическата реинтеграция на страната“, каза тя.

Ситуацията породи опасения, че автономната област може да поиска обединение с Русия. Според експерти от Германския институт за изследване на външната политика този сценарий е малко вероятен.

Експертът по Източна Европа Анастасия Почумбан смята, че Москва все пак ще се възползва от ситуацията, за да дестабилизира Молдова преди предстоящите избори там.

По думите ѝ ще се използват хибридни атаки и широкоразпространени наративи като този, че "проевропейското правителство на Молдова иска да вкара страната, заедно с Приднестровието, във войната в Украйна".

Тя вижда самото организиране на конгреса, с който Русия беше призована за помощ, като част от опитите за дестабилизация на политическата обстановка в Молдова.

Европейският съюз и Съединените щати следят отблизо ситуацията.

„Не искам да говоря за хипотетично какво може да се случи. Но видяхме Русия да предприема редица невероятно безразсъдни и дестабилизиращи действия“, каза Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.