Правителството на Индия обяви днес, че възнамерява да отмени конституционния статут на индийски Кашмир и да извърши структурни промени в територията, предадоха АП и ДПА.

Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах представи пред Съвета на щатите - горната камара на парламента - съответните законопроекти и каза, че щатът Джаму и Кашмир ще бъде реорганизиран или структуриран. Това предизвика протестите на депутати. 

Специалният статут на щата Джаму и Кашмир се определя от член 370 от конституцията на Индия. Според него щатът има право на своя конституция, флаг и автономия по всички въпроси освен външната политика, отбраната и комуникациите.

Член 370 освен това забранява на индийци от други щати да се заселват за постоянно в него, да купуват земя, да заемат държавни постове и да получават стипендии за образование.

Този конституционен текст е базата, на която Кашмир, бивше британско владение, се присъединява към Индия, припомнят агенциите. Пред Съвета на щатите вътрешният министър Амит Шах каза, че този специален статут ще бъде отменен, а освен това щатът ще бъде разделен на две - Джаму и Кашмир, който ще има право на свое законодателно събрание, и Ладах, който ще бъде на пряко управление от Делхи. 

След оттеглянето на британските колонизатори от азиатския субконтинент областта Кашмир е разделена между Индия и Пакистан. Двете държави претендират за суверенитета на територията и са водили няколко войни за нея. 

Реакцията на Исламабад не закъсня и сега. „В качеството си на страна по този международен спор, Пакистан ще направи всичко, което е в неговите възможности, за да оспори тези незаконни мерки",  се посочва в изявление на пакистанското министерство на външните работи, в което се припомня, че Дажму и Кашмир има „международно признат за спорна територия".

Индийски Кашмир е единственият район в Индия с преобладаващо мюсюлманско население, припомня Ройтерс. Обявената от Индия мярка е опит за по-пълно интегриране на региона с останалата част от страната.

Управляващата сега в Индия хиндуистка националистическа партия „Бхаратия джаната" (Индийска народна партия) от десетилетия се обявява против специалния статут на Джаму и Кашмир в включва в предизборните си манифести обещания да го отмени. 

В последно време в щата нараства напрежението и федералното правителство разполага там нови войници, чийто брой е вече най-малко 10 хиляди. На 3 август бе разпространено предупреждение за възможен атентат срещу представители на хиндуисткото население.

Индия е разпоредила на туристите и хиндуистките поклонници да напуснат Джаму и Кашмир от съображения за сигурност. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!