Три дни преди парламентарните избори в Канада напрежението в страната се покачва, а изходът от вота не е ясен, посочва БТА.

Канадският премиер Джъстин Трюдо е заплашен от възхода на по-малките партии и консервативният му съперник Андрю Шиър. Призивите му през предизборната кампания бяха за стратегическо гласуване, с цел да се избегне възможността за правителство на малцинството, каквото предсказват всички проучвания.

Другите кандидати наблегнаха на послания към избирателите, в които ги призовават да гласуват „полезно”.

„Много е възможно на 22 октомври да се събудим с правителство, което има за приоритет да премахне единствения истински план за борба с климатичните промени, който Канада някога е имала. Това правителство ще върне строгите мерки за икономии като програма за икономически растеж”, предупреди вчера Джъстин Трюдо.

Сегашният премиер обвини консервативните си съперници, че „водят една от най-мръсните кампании” в историята на страната, като разпространяват дезинформация, особено в интернет.

Преди няколко дни той беше принуден да носи бронежилетка на един от митингите от кампанията си, след като бяха отправени заплахи по негов адрес.

Либералната партия на Джъстин Трюдо и Консервативната партия на Андрю Шиър са рамо до рамо в проучванията на общественото мнение, като всяка от тях получава подкрепа от малко над 30%.

Лявата Нова демократическа партия (НДП), която е трета в надпреварата, е увеличила значително подкрепата си, според социологическите проучвания – 18%.

При сегашната конфигурация нито една от двете големи партии, които се редуват на власт от 1867 г., няма да може да получи мнозинство в 338-членния федерален парламент.