Ново напрежение между Запада и Москва, след като България и още 45 държави приеха декларация, в която настояват Русия да прекрати "временната окупация" на Крим.

Москва отговори, че това е посегателство срещу териториалната цялост на Русия.

Форумът "Международна Кримска платформа" се провежда в Украйна. Участниците, сред които и България, се обявиха  против "продължаващата руска милитаризация на Крим". Te приветстваха дипломатическите усилия за за възстановяване териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници.

"Ще бъдем принудени да разглеждаме участието на отделни държави, международни организации и техните представители в Кримската платформа като посегателство върху териториалната цялост на Руската федерация, което неизбежно ще окаже съответно въздействие върху нашите отношения", заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова.

На форума България беше представена от министъра на външните работи Светлан Стоев.

"Като черноморска страна ние сме загрижени от нарастващата милитаризация на региона. Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред", каза външният министър на България Светлан Стоев.

В заключителната декларация от Киев се отбелязва, че участниците ще обмислят възможността за налагане на нови санкции срещу Русия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!