Върховенството на закона не беше в официалния дневен ред на Европейския съвет в Брюксел, който завърши този следобед, но вече има напрежение между евролидерите на някои от страните-членки.

Най-критикуваните в евродоклада страни-членки заплашват, че ще блокират Фонда за възстановяване от коронавируса и бъдещия бюджет на Европа, ако не им харесват евентуалните санкции за неспазване на принципите на правовата държава.

„Не е тайна и не изненада – трябва възможно най-бързо да довършим решеното през юли. Всички знаем, че въпросът за върховенството на закона е труден. Но още през юли беше трудно. Решението е ясно: върховенството на закона трябва да се превърне в условие“, каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

По темата тепърва предстоят преговори с Европарламента, чиято позиция за санкции е далеч по-категорична от тази на Съвета.

Паралелно на дебатите в Съвета, българският премиер Бойко Борисов разговаря и с лидера на Европейската народна партия Доналд Туск.

Как всеки от тях оценява срещата им?

След дълга нощ на преговори по най-горещите теми от дневния ред на лидерската среща, рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов влезе в кабинета на Доналд Туск. Двамата политици се познават добре от години. Туск беше председател на Съвета до миналата година, преди да оглави ЕНП, в чието семейство влиза и ГЕРБ. И именно по партийна линия дойде и инициативата за този разговор.

Премиерът Борисов разказа в началото за изминалата дълга нощ на дипломатически преговори между евролидерите. Веднага след срещата, Доналд Туск я коментира във „Фейсбук“:  "Открит разговор с българския министър-председател Бойко Борисов днес. Страната измина дълъг път от първия му кабинет, но предизвикателствата остават. Необходими са още реформи по отношение на върховенството на закона, независимата съдебна система и борбата срещу корупцията – нашите основни ценности в ЕНП. Демокрацията в България ще има решаваща си дума на изборите."

Българският премиер също коментира срещата в социалната мрежа. Ето как е изглеждала тя за него.

"Имате нашата подкрепа"! Това ми каза президентът на по време на срещата ни в Брюксел. Двамата сме на мнение, че българското правителство постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани - тези политики могат да гарантират устойчиво развитие на България. .. С Туск обсъдихме и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия ЕС. Той е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система“. 

След като върховенството на закона се превърна в една от най-горещите теми през последните дни в Брюксел, сега предстои дебатът в Европарламента за ситуацията у нас. Той ще започне идния понеделник вероятно малко преди 21 ч българско време.