Напрегната обстановка в Испания броени часове преди днешното заседание на парламента в Каталуния. Очаква се на него регионалният лидер Карлес Пучдемон да обяви едностранно независимост на автономната област.

По последни неофициални информации обаче прокламирането на независимостта може да бъде отложено.

Големи европейски държави като Франция и Германия застанаха твърдо зад националното единство на Испания. Същата позиция зае и кметицата на Барселона Ада Колау. Тя призова върховният съд да поиска от испанската национална полиция да осигури повече охрана на местния парламент, в случай че обстановката ескалира.

Европейската комисия се въздържа от прогнози как би реагирала при обявяване на независимост. Позицията ѝ за зачитане на испанската конституция обаче представлява косвена подкрепа за властите в Мадрид.

„Изразяваме нашето доверие във възможностите на министър-председателя Мариано Рахой да урегулира процеса в рамките на пълно зачитане на испанската конституция и основните права на гражданите“, каза говорителят на Комисията Александер Винтерщайн.

Говорител на правителството в Мадрид призова Карлес Пучдемон да не прави нищо необратимо довечера. Утре премиерът Рахой ще представи в националния парламент официалната позиция на правителството за кризата в Каталуния.