Терористичните атаки с използването на автомобили са новата „нормална практика” и за полицията е много трудно да им противостои и да защитава гражданите, коментира вчерашното нападение в Ню Йорк британският вестник „Дейли телеграф”.

При атаката загинаха 8 души, а 11 бяха ранени. Извършителят ѝ – 29-годишният узбекистанец Сайфуло Саипов, който от седем години живее в САЩ, беше прострелян и задържан.

Нападението на Саипов в Манхатън е най-новият епизод от серията терористични атаки, при които се използват превозни средства.

Такива атаки са евтини и лесни за организиране: няма нужда от експлозиви и оръжия, а автомобилите често са наети. Невъзможно е да се предскаже кога и къде ще ударят терористите, пише британското издание.

Ислямистите започнаха да използват тази тактика през 2008 г. в Израел и тя беше бързо възприета от терористи единаци в Западна Европа, които след това изявяваха принадлежност към „Ислямска държава”, посочва вестникът, като припомня няколко кървави епизода от тази серия – в Ница, Берлин, Барселона, Лондон, а сега и в Ню Йорк.

Тази тактика е драматична нова форма на глобален тероризъм. Тя се наложи, защото след ужасяващите атентати от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, извършени със самолети, мерките за сигурност по летищата се засилиха, а и много хора избягват да летят. Невъзможно е обаче за избягваш автомобили, защото на всеки се налага да ходи по улиците, пише „Дейли телеграф”.

Използването на автомобили като оръжие показва колко трудно е за властите да защитават гражданите. Колкото и заграждения, бариери и камери да бъдат монтирани по улиците, терористични атаки от този вид ще останат трудни за възпиране, пише в заключение британският вестник.