Нападение с нож и стрелба с най-малко един загинал в центъра на британската столица. Отцепен е районът около прочутия „Лондон бридж”. Властите потвърдиха, че случаят е терористичен акт.

Шофьор на бус, който е бил на моста, разказа, че е чул изстрели, след това е видял хора да бягат хаотично и в паника. Очевидци разказват, че въоръжени полицаи са пристигнали бързо на място и че са застреляли човек. Районът около Лондон Бридж е отцепен в момента, със засилено присъствие на полиция.

Снимка: btvnovinite.bg

В ранния следобед в центъра на Лондон настава паника. Прочутият „Лондон бридж” е евакуиран заради инцидент.

„Допивах кафето си и щях да си ходя, когато видях хората да тичат по улицата, някои влязоха при нас. Не знаех какво се случва, но си помислих, че е терористична атака. Първата ми реакция беше да заключа вратата”, разказва очевидецът Бен.

Снимка: btvnovinite.bg

В полицията е получен сигнал за нападение с нож на моста. Органите на реда заварват група мъже, която държи на земята друг мъж. Ситуацията ескалира бързо и полицията открива огън по човека, за когото се предполага, че е нападателят. На любителски кадри се вижда цивилен гражданин, който е взел ножа на нападателя и бяга от стрелбата. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Заподозрян мъж е застрелян от органите на реда и е починал на място. Властите реагираха на случая като тероризъм и вече мога да потвърдя, че това е терористичен акт”, заяви говорителят на полицията.

Снимка: btvnovinite.bg

Мостът е блокиран, обособена е зона за сигурност от няколко пресечки. Здравните служби разглеждат случая като голям инцидент. Има информация за много ранени.

„Потвърдено е, че има пострадали хора при нападението. Съпричастни сме с тях и техните семейства. Благодарни сме на службите за смелата и бърза реакция на тази ужасяваща атака”, каза кметът на Лондон Садик Хан. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според информация от различни източници, освен нападателя има и друг загинал. Борис Джонсън и кметът на Лондон потвърдиха, че са в контакт с властите и следят ситуацията.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при инцидента на „Лондон бридж” в столицата на Великобритания, съобщават от МВнР. Посолството на България в Лондон е във връзка с местните органи на реда. При необходимост, сънародниците ни могат да се свържат с посолството на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400. Дежурни телефони в извънработно време: + 442075813144; + 442075849400