Мъжът, който извърши нападението на „Лондон бридж” този петък е бивш затворник, осъден по обвинения за тероризъм, пише Би БиСи.

Нападателят, чието име е Усман Хан, е на 28 години и е бил освободен условно, когато е ивършил атаката, при която загинаха мъж и жена. Хан е бил стар познайник на властите, като през 2012 г. е бил осъден по обвинения в тероризъм, съобщава Нийл Басу от лондонската полиция.

Снимка: Полиция на Уестъ Мидланд

„Той е бил освободен условно през декември 2018 г. и сега ще трябва да разберем поредицата от събития, довели до атаката”, допълни Басу.

Усман Хан е трябвало да носи гривна за проследяване. Извършват се обиски на адреса, където е живял. 

Полицията определи атаката като терористично нападение.  В ранния следобед на петък в полицията е получен сигнал за нападение с нож на моста. Органите на реда заварват група мъже, която държи на земята друг мъж. Ситуацията ескалира бързо и полицията открива огън по човека, за когото се предполага, че е нападателят.

Заподозреният терорист е носил нож и фалшив пояс с експлозиви. По-късно тялото му е било идентифицирано.

Малко след нападението двама от ранените са починали от раните си.  

„Това е сериозно напомняне каква заплаха представлява тероризмът за общността и за нашата страна. Като вътрешен министър, ще направя всичко по силите си, подобни случаи да не се повтарят”, заяви британският вътрешен министър Прити Пател.