На смайващи снимки от хотелската стая на нападателя от Лас Вегас се виждат пръснати навсякъде гилзи и оръжия, някои от тях монтирани на триножници. Снимките бяха споделени първо в „Туитър”.

Оказа се, че нападателят е поставил камера в стаята си и най-малко още една извън нея. „Предполагам, че е гледал дали идват да го арестуват”, обяснява  шерифът Джо Ломбардо, цитиран от британския в. „Телеграф”.

Снимка: Twitter/@Mike Tokes

Властите се надяват, че приятелката на атентатора Мерилу Данли, която се върна в САЩ, ще може да разкрие подробности за психическото му състояние и мотивите му. По последна информация, тя не е била в Щатите от края на септември, а преди атаката Падък й изпратил 100 000 долара.

По всичко личи, че за разлика от други нападатели, Падок не е оставил обяснение за мотивите си, но е знаел какво и как иска да направи и изглежда не е имал план за бягство, отбелязва Клинт ван Зандт от отдела за профилиране на ФБР, цитиран от в. „Телеграф”.

Камерите, 23-те огнестрелни оръжия, стотиците патрони и друга техника, открити в хотелската стая на нападателя, показват, че той е имал добре обмислен план как да причини максимален брой жертви, като в същото време държи полицията на разстояние, пише в. „Ню Йорк таймс”.

Стая, подобна на използваната от Стивън Падок
Снимка: Mandalaybay.com

12 от пушките в луксозната стая на Падок в хотела „Мандалей бей” са били модифицирани, за да може да изстрелват стотици куршуми в минута. Устройствата за модифицирането им са евтини и законни в САЩ, макар че напълно автоматичните оръжия по принцип не са.

Общо 58 души загинаха при стрелбата, припомня американското издание. 59-ата жертва е самият извършител, а над 500 души бяха ранени.

Заместник-шерифът Кевин Макмахил от полицията на Лас Вегас съобщи, че Падок е стрелял по посетителите на концерта в продължение на концерта между 9 и 11 минути.

42% от оръжието, притежавано от частни лица по цял свят, е в ръцете на американски граждани, припомня „Ю Ес Ей тудей”, коментирайки започващия общонационален дебат в САЩ за контрола над оръжията.

Общо хората по света притежават 650 млн. огнестрелни оръжия. 273 млн. от тях са в Америка, където живее само 4,4% от населението на планетата, т.е. 326 млн. души, отбелязва изданието.

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч” призова Конгреса на САЩ да приеме незабавно мерки за затягане на контрола над оръжията.

Използвани са материали на БТА, в. "Телеграф", в. "Ню Йорк таймс"