Нападателят на полицая вчера пред катедралата „Нотр Дам” в Париж, е действал в името на „Ислямска държава”. Това заявява самият той в предварително заснето видео.

Инцидентът предизвика огромно напрежение в центъра на френската столица.

Фарид Икен е на 40 години, алжирски гражданин, докторант по хуманитарни науки във Франция. Живял е и работил като журналист в Швеция и в Норвегия. Полиглот е. Няма никакви сигнали за неговата радикализация.

Около 16:20 ч. вчера той атакува полицейски патрул с чук. Ранява един от охранителите, но незабавно е обезвреден от останалите полицаи.

Нападението е извършено пред един от най-посещаваните туристически обекти в Париж.

През катедралата „Норт Дам” на ден минават между 30 и 50 000 души. По време на нападението 900 се намират вътре в храма. Полицията има съмнения, че сред тях може да има съучастница на нападателя.

Така стотици туристи са принудени да останат с вдигнати ръце докато приключат проверките. Излизат от катедралата близо два часа по-късно.

Състоянието на ранения нападател скоро ще позволява той да бъде разпитван от полицията.

Днес беше взето решение за създаване на специален национален център за борба с тероризма, който ще координира всички засегнати институции във Франция. Ще се командва директно от президента Еманюел Макрон.

Тази вечер отново има извънредни мерки за сигурност в Париж. След малко започва концертът на Ариана Гранде, две седмици след атентата в Манчестър.