Мъжът, който по-рано днес се вряза с автомобил в жандармерийски микробус на булевард "Шанз-Елизе" в Париж и който бе смъртоносно ранен, е на 31 години и е бил жител на парижко предградие.

Той е бил известен на властите заради потенциални връзки с екстремисти, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източник от френската полиция.

Снимка: Reuters

Мъжът е обитавал предградието Аржантьой и е имал така нареченото "досие С". Според властите това означава, че той е представлявал заплаха за сигурността и те са били наясно, че той е имал потенциални връзки с екстремисти, каза източникът, пожелал да запази анонимност.

По-рано днес френският вътрешен министър Жерар Колон каза, че нападателят е убит.

Снимка: Reuters

Колон допълни, че опитът за атака срещу френските сили за сигурност в центъра на Париж показва, че заплахата е все още много висока в страната и това оправдава запазването на извънредното положение.

Колон съобщи, че в сряда ще представи на заседание на министерския съвет проект на закон за удължаване на извънредното положение, считано от 15 юли тази година до 1 ноември тази година.

Снимка: Reuters

Франция е в състояние на извънредно положение от атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж, в които загинаха 130 души.

В колата на нападателя днес бяха открити газови бутилки, автомат Калашников и пистолети.

Автомобилът избухна в пламъци, след като се вряза в жандармерийския микробус. Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват момента, в който полицаите се опитват да гасят горящата машина.

Антитерористичното звено на парижката прокуратура е започнало разследване на случая, предаде Ройтерс.