Мощен тайфун достигна сушата близо до Шанхай и наложи евакуацията на стотици хиляди хора, съобщи Китайската метеорологична администрация, цитирана от Би Би Си.

Според държавните медии в Китай това е най-силната буря, връхлитала Шанхай от 75 години насам.

Тайфунът „Бебинка“ удари крайбрежната зона на новия град Линган в източната част на Шанхай в понеделник около 07:30 ч. местно време.

По данни на местните власти до неделя вечерта над 400 000 души в района на Шанхай са били преместени като предпазна мярка.

Снимка: Reuters

Още 9000 души са евакуирани от район Чунмин - остров в устието на река Яндзъ, който също е част от Шанхай.

Двете основни летища в града преустановиха всички полети, стотици бяха отменени. Влаковите превози също бяха спрени, а магистралите - затворени. По пътищата в града беше въведено ограничение на скоростта до 40 км/ч.

Снимка: Reuters

25-милионното население на Шанхай беше посъветвано да си остане по домовете, тъй като бурята връхлита града.

Властите обявиха най-високата степен на тревога, тъй като в окото на тайфуна е регистрирана скорост на вятъра до 151 км/ч.

Курортите в Шанхай, включително курортът „Шанхай Дисни“, увеселителният парк „Дзиндзян“ и паркът за диви животни в Шанхай, бяха временно затворени, а много фериботи бяха спрени.

Видеоклипове, публикувани в интернет, показват преобърнати големи дървета и хора, които влачат велосипедите и мотоциклетите си по наводнените улици.

 

В клип, споделен от „Шанхай дейли“, се вижда как автобус рязко спира по улица Хуайхай в голям търговски квартал, а рекламни пана, издухани от силния вятър, се срутват на земята.

От щаба за борба с наводненията в града съобщиха, че са получили десетки съобщения за инциденти, свързани с тайфуна - най-вече за паднали дървета и билбордове.

Снимка: Reuters

В понеделник бурята беше една от най-обсъжданите теми в китайската социална медийна платформа Weibo, като някои потребители споделиха опасенията си, че тя ще се влоши.

„Това е нещо, което може да се види само по телевизията“, пише един от потребителите на Weibo.

Друг потребител посъветва останалите да се уверят, че вратите и прозорците им са добре заключени и да не напускат домовете си без нужда.

Снимка: Reuters

Китайските държавни медии съобщиха, че се очаква тайфунът да се придвижи на северозапад и да предизвика проливни дъждове и силни ветрове в провинциите Дзянсу, Джъдзян и Анхуей.

 

Очаква се поривите да отслабнат, докато „Бебинка“ се придвижва към вътрешността на страната.

Рядко се случва Шанхай да бъде пряко засегнат от силни тайфуни. Обикновено този тип бури достигат сушата по-на юг в Китай.

Снимка: Reuters

Този месец през южния китайски остров Хайнан премина тайфунът „Яги“. Според националните метеорологични власти той е убил най-малко четирима души и е ранил 95.

Бурята „Яги“ предизвика и тежки наводнения в Югоизточна Азия, при които загинаха стотици хора във Виетнам и Мианмар.

Тайфунът „Бебинка“ също премина през Япония и централните и южните части на Филипините, където падащи дървета убиха шестима души.